Curiositats

 
  
 

Mapa anamòrfic IV. Els ullastrars de menorca

Mapa amòrfic de Menorca segons la superfície d'ullastrarsSi poguéssim fer que la superficie de cada municipi s'estirés o s'encongís en funció de la presència d'ullastrar en cada terme municipal, el resultat seria el mapa que presentem avui.

Resulta divertit, però també aporta informació. La vegetació es distribueix sobre un territori en funció de dos aspectes clau: la geomorfologia i l'activitat humana. La primera determina la vegetació potencial. La segona altera aquesta per conformar la realitat. L'ullastrar és una comunitat que té molt èxit a Menorca. Tots hem vist com, quan s'abandona un camp de cultiu, ràpidament comencen a créixer ullastres que en pocs anys ja configuren un petit bosc emergent. I és que l'ullastrar a més de ser una espècie pionera a Menorca amb pocs requeriments quant a geomorfologia, conforma comunitats climàciques (vol dir que si no hi ha alteracions, es mantenen en el temps). Tot plegat afavorit per una capacitat singular dels olivons d'ullastre: que saben volar... bé en realitat volen dins les panxes dels estornells, que són un gran vector de dispersió de les llavors.

Però, aturem un moment la disertació i tornem al mapa. El que observem com a curiositat és que es Mercadal el segon municipi més gran de Menorca té menys ullastres que es Migjorn. O que Ciutadella, que és el municipi més gran, seria el tercer municipi en supefície d'ullastre, superat per Maó i Alaior, que clarament és el municipi amb un percentatge més gran del seu territori cobert per ullastres (41 %).

I tot plegat encara resulta més interessant si ho comparem amb els mapes que s'han elaborat aquests dies des del projecte LIFE + BOSCOS,, en els quals la unitat mínima no han estat els municpis sinó una quadrícula d'un quilòmetre quadrat (mireu la galeria d'imatges de sota). Si ens hi fixem bé podrem observar, aproximadament, la mateixa informació però amb una resolució espacial més gran. Es a dir que aquest segon mapa ofereix una idea més precisa de com es distibueix l'ullastre damunt del territori insular.

Dues maneres complementàries de representar la mateixa informació. Només cal veure com en aquest mapa també s'encongeix Ciutadella i s'infla Alaior.

Si repesquem aquí la nostra disertació sobre l'ecologia de l'ullastre, els mapes deixen ben clara una única realitat: que a Alaior hi ha més estornells. Bon estiu i alerta amb els olivons.


Nota: Aquests dos mapes s'han elaborat en col·laboració amb el projecte LIFE+Boscos a partir de la informació del mapa d'habitats forestals elaborat per el propi projecte LIFE.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Altres Curiositats
Imatge cedida pel projecte AGROXERXA
Quants aliments es podrien arribar a produir a Menorca? En aquesta curiositat mirem d'aproximar una resposta a la pregunta de si el camp menorquí podria produir prou aliments per a tots els habitants de l'illa.

La densitat de població és un indicador que aporta molta informació sobre com s'organitza la població en un territori. Vols descobrir algunes curiositats sobre la població de Menorca?

18 carrers de Llevant a Menorca
Fent el manteniment de la guia de carrers de tots els nuclis de l'illa se'ns ha acudit aquesta curiositat. I satisfer-la ha estat fàcil justament gràcies a que fem aquesta feina. Un parell de consultes a la base de dades i llest.
El resultat?

Les piscines de Menorca
Gràcies a les possibilitats que ens ofereixen els sistemes d'informació geogràfica, amb una consulta molt senzilla podem satisfer la nostra curiositat.

Imatge de la distribució territorial de les parets seques a Menorca. Podem observar zones amb notables diferències de densitat de parets. Aquestes diferències ens expliquen moltes coses sobre els usos del territori.
Mirarem d’esbrinar quantes pedres hi ha en les parets de Menorca.

Molta gent demana com és que de vegades Menorca està de l'endret i altres de l'inrevés. T'ho expliquem

Els mapes anamòrfics. Una eina tan necessaria com desconeguda

Us presentem el mapa anamòrfic on es representa el consum d’aigua per habitant empadronat al 2010

Us presentem una imatge curiosa, un mapa anamòrfic de Menorca en el què es representa la illa en funció dels valors absoluts de població segons el padrò de 2010

Altres Noticies
 

Desenvolupa:
SILME
Amb la col·laboració de:
Ajuntament de Mao  Ajuntament de Ciutadella  Ajuntament de Alaior  Ajuntament des Castell  Ajuntament de Sant Lluis  Ajuntament des Mercadal  Ajuntament de Ferreries  Ajuntament des Migjorn Gran
En xarxa amb:
IDEIB
 
© Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
+34 971 356 265
cartografia@cime.es
Avís Legal | Accessibilitat | Contacte | XHTML 1.0 | CSS 2.1
CIME