Curiositats

 
  
 

Del Toro a Jeju (Corea) caminant per una paret seca

Imatge de la distribució territorial de les parets seques a Menorca. Podem observar zones amb notables diferències de densitat de parets. Aquestes diferències ens expliquen moltes coses sobre els usos del territori.El diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans defineix paret seca com una paret de pedres ajuntades sense morter ni cap altre material que les lligui. Menorca destaca per molts motius però un dels que sempre sorprenen al viatger és la gran quantitat de paret seca que hi ha pertot.

La curiositat d’avui tracta d’això. Mirarem d’esbrinar quantes pedres hi ha en les parets de Menorca. Per fer-ho tenim dues opcions: desmuntar les parets i comptar les pedres una a una, per tornar desprès a refer la paret, o bé mirar de fer una aproximació amb cinc minuts gràcies a la cartografia existent i fent quatre consultes a la nostra base de dades. Desprès d’un seguit de consideracions hem optat per la segona.

Mesurar la longitud total de les parets resulta senzill, és una consulta simple a la base de dades espacial de la IDE menorca. El resultat: 11.119.365 m (font: MTB 1:5000 del Govern Balear).

La precisió de la resposta, com en tota consulta a una base de dades, depèn de la qualitat de la informació. En aquest cas ja pressuposem que no obtindrem un resultat exacte atès que hi ha moltes parets que, amagades per la vegetació, no es veuen en les fotos que s’han fet servir per dibuixar les parets. Es, per tant, una subestimació. Alguns autors com el Dr.Vidal Bendito o l’Observatori Social i Ambiental de Menorca (OBSAM) han mirat d’aproximar un càlcul més ajustat a la realitat mirant de deduir de diverses maneres la quantitat de parets amagades dins el bosc. Els seus resultats són sempre superiors als que hem obtingut nosaltres.

De moment prendrem la xifra 11.119.365 m com a bona. Amb aquesta longitud, si poséssim totes les parets en fila començant a la plaça del Born de Ciutadella, i orientant-nos direcció sud-oest, arribaríem fins a Santiago de Xile, i direcció nord-est a Manila (Filipines). I es que 11.119 km són molts!! Aprofitant que aquests dies es celebra a Menorca el Congrés de Reserves de Biosferes Illes del món, i per tenir una altra referència, afegirem que la distància entre el Toro i Hallasan (la muntanya més alta de la illa de Jeju, Corea) són 9.964 km.

Per entendre el valor que té aquest patrimoni, podem multiplicar els m de paret seca per 70 € el metre que costa fer-la avui dia i surt un total de 778 milions d’Euros.

Però el nostre objectiu era saber quantes pedres hi ha en les parets…. Això ja és una mica més abstracte. Si suposem una alçada mitja de 1,5m i una amplada mitja de 0.8m tenim un volum total de 13.343.238 m3… amb un volum mig de 10cm3 per pedra i considerant un espai entre pedres del 30%…. fan un total de … bé, de moltes pedres.

Son xifres que fan esgarrifar. Gràcies a la tecnologia tot just hem estat cinc minuts per calcular-les, però em temo que si volem saber el nombre total de pedres no ens quedarà més remei que contar-les una a una… i es que hi ha coses en què la tecnologia no ens pot ajudar.

 
Altres Curiositats
Imatge cedida pel projecte AGROXERXA
Quants aliments es podrien arribar a produir a Menorca? En aquesta curiositat mirem d'aproximar una resposta a la pregunta de si el camp menorquí podria produir prou aliments per a tots els habitants de l'illa.

La densitat de població és un indicador que aporta molta informació sobre com s'organitza la població en un territori. Vols descobrir algunes curiositats sobre la població de Menorca?

18 carrers de Llevant a Menorca
Fent el manteniment de la guia de carrers de tots els nuclis de l'illa se'ns ha acudit aquesta curiositat. I satisfer-la ha estat fàcil justament gràcies a que fem aquesta feina. Un parell de consultes a la base de dades i llest.
El resultat?

Mapa amòrfic de Menorca segons la superfície d'ullastrars
Mapes en què el territori es modifica amb l'objecte que les seves superfícies resultin proporcionals a les magnituds d'una dada concreta.

Les piscines de Menorca
Gràcies a les possibilitats que ens ofereixen els sistemes d'informació geogràfica, amb una consulta molt senzilla podem satisfer la nostra curiositat.

Molta gent demana com és que de vegades Menorca està de l'endret i altres de l'inrevés. T'ho expliquem

Els mapes anamòrfics. Una eina tan necessaria com desconeguda

Us presentem el mapa anamòrfic on es representa el consum d’aigua per habitant empadronat al 2010

Us presentem una imatge curiosa, un mapa anamòrfic de Menorca en el què es representa la illa en funció dels valors absoluts de població segons el padrò de 2010

Altres Noticies
 

Desenvolupa:
SILME
Amb la col·laboració de:
Ajuntament de Mao  Ajuntament de Ciutadella  Ajuntament de Alaior  Ajuntament des Castell  Ajuntament de Sant Lluis  Ajuntament des Mercadal  Ajuntament de Ferreries  Ajuntament des Migjorn Gran
En xarxa amb:
IDEIB
 
© Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
+34 971 356 265
cartografia@cime.es
Avís Legal | Accessibilitat | Contacte | XHTML 1.0 | CSS 2.1
CIME