Curiositats

 
  
 

Les piscines de Menorca. Quantes n'hi ha?

Les piscines de MenorcaSi haguéssim de comptar-les totes hauríem de fer uns quants dies de feina. Per sort a la base de dades territorial de la IDE menorca (1) hi tenim una capa amb la cartografia de totes les piscines de l'illa. Gràcies a les possibilitats que ens ofereixen els sistemes d'informació geogràfica, amb una consulta molt senzilla podem satisfer la nostra curiositat.

El resultat? 1.778 piscines en sòl rústic i 9.332 en sòl urbà. Un total 11.110 piscines que, juntes, sumen una superfície de 428.437 m2 (quasi 43 ha)!! Si suposem una fondària mitja de 1'5 m surten 642.655 m3 d’aigua!

Per nuclis, Cala en Porter i Cales Piques, amb 624 i 577 respectivament, són els nuclis amb més piscines. Sa Mesquida, que no en té cap, el que menys. A la taula del mapa adjunt podeu veure les xifres dels valors totals per nuclis.

Un cop hem sabut aquesta informació hem volgut fer un pas més aprofitant les possibilitats de consulta dels sistemes d’informació geogràfica.

Es tracta ara de saber quantes d’aquestes piscines estan a menys de 500 metres del mar. El resultat ha estat de 109 en sòl rústic i 5684 en sòl urbà. Però aquesta és una dada tramposa perquè hem medit la distància en línia recta a qualsevol punt de la costa, sense discriminar si és una platja o un penya segat.

Per tant, ja com a darrera curiositat, hem demanat a la base de dades quantes d’aquestes piscines estan a menys de 500 metres d’una platja o cala (hem considerat les 101 platges del catàleg de platges del departament de Medi Ambient del Consell Insular que també es pot trobar a la IDE menorca). Ens ha retornat el valor de 3270 piscines. La que està més a prop està a 10 metres, a Cala Llonga, la piscina que està més lluny a 8 km (en línia recta).

Un cop satisfeta la nostra curiositat, en certa manera natural ara que ja comença la calor, tornem a la feina per oferir cada dia millor informació i servei des de la IDE menorca.

(1). La capa de piscines de la base de referència de la IDE menorca és una extracció, en sòl rústic, del mapa topogràfic balear de Menorca 1:5000 del l’any 2008 elaborat pel Govern Balear, completat amb informació de la cartografia de cadastre i revisat per un tècnic de la IDE menorca. En sòl urbà s’origina de cartografia 500 o 1000 de l’any 2004 o 2007 en funció del municipi, complementat amb informació de cadastre i revisat també per un tècnic de la IDE menorca que ha comprovat la informació contrastant-la amb la ortofoto de 2010 del Govern Balear

 
 
 
Altres Curiositats
Imatge cedida pel projecte AGROXERXA
Quants aliments es podrien arribar a produir a Menorca? En aquesta curiositat mirem d'aproximar una resposta a la pregunta de si el camp menorquí podria produir prou aliments per a tots els habitants de l'illa.

La densitat de població és un indicador que aporta molta informació sobre com s'organitza la població en un territori. Vols descobrir algunes curiositats sobre la població de Menorca?

18 carrers de Llevant a Menorca
Fent el manteniment de la guia de carrers de tots els nuclis de l'illa se'ns ha acudit aquesta curiositat. I satisfer-la ha estat fàcil justament gràcies a que fem aquesta feina. Un parell de consultes a la base de dades i llest.
El resultat?

Mapa amòrfic de Menorca segons la superfície d'ullastrars
Mapes en què el territori es modifica amb l'objecte que les seves superfícies resultin proporcionals a les magnituds d'una dada concreta.

Imatge de la distribució territorial de les parets seques a Menorca. Podem observar zones amb notables diferències de densitat de parets. Aquestes diferències ens expliquen moltes coses sobre els usos del territori.
Mirarem d’esbrinar quantes pedres hi ha en les parets de Menorca.

Molta gent demana com és que de vegades Menorca està de l'endret i altres de l'inrevés. T'ho expliquem

Els mapes anamòrfics. Una eina tan necessaria com desconeguda

Us presentem el mapa anamòrfic on es representa el consum d’aigua per habitant empadronat al 2010

Us presentem una imatge curiosa, un mapa anamòrfic de Menorca en el què es representa la illa en funció dels valors absoluts de població segons el padrò de 2010

Altres Noticies
 

Desenvolupa:
SILME
Amb la col·laboració de:
Ajuntament de Mao  Ajuntament de Ciutadella  Ajuntament de Alaior  Ajuntament des Castell  Ajuntament de Sant Lluis  Ajuntament des Mercadal  Ajuntament de Ferreries  Ajuntament des Migjorn Gran
En xarxa amb:
IDEIB
 
© Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
+34 971 356 265
cartografia@cime.es
Avís Legal | Accessibilitat | Contacte | XHTML 1.0 | CSS 2.1
CIME