Curiositats

 
  
 

Mapes cap per amunt, mapes cap per avall

Una de les preguntes més freqüents de les persones que ens visiten a la secció de cartografia i SIG del Consell Insular fa referència a un mapa 'cap per avall' que tenim penjat a una de les parets de la nostra àrea. Molta gent demana com és que de vegades Menorca està de l'endret i altres de l'inrevés. Altre cop tenim la sort de comptar amb la inestimable col·laboració del Dr. Tomàs Vidal Bendito que en el següent text ens desvetlla el misteri:

Mapes cap per amunt, mapes cap per avall

Moltes persones es sorprenen quan veuen “tort” o “a l’inrevés” un mapa d’un territori conegut, o sigui, què no té el nord a dalt del full, a les 12 hores del rellotge analògic. Avui, aquests mapes són rars però en trobem alguns i no són necessàriament incorrectes. No hi ha cap llei natural que digui que el nord està a dalt del paper. Els vells textos escolars del meu temps deien: el norte arriba, el sur abajo, el este a la derecha.....etc. però això si que és incorrecte. A l’univers i al globus terraqui no hi ha ni dalt ni baix. Dir que Grenlàndia és a dalt de la Terra i Australia a baix sí és un disbarat científicament parlant. Per tant, no és obligat que els mapes tinguin el nord a dalt en el full. Científicament no ho és ni tampoc hi ha cap norma convencional que ho aconselli fermament. L’únic que és normatiu, en tots els casos, és que tot mapa incorpori una clara indicació d’on està el nord, mitjançant una rosa del vents o altres elements equivalents.

La cartografia és una ciència molt antiga però els primers mapes seriosos coneguts són molt recents. Un dels primers que ens han arribat el dibuixà un cartògraf musulmà, Al-Idrissi, en 1154, per a Roger, rei normand de Sicília. Aquest mapa manuscrit, que representa el món conegut a l’època - bàsicament l’àmbit mediterrani i voltants – té el nord a baix, “sureja” (v. imatge 1)

A les cartes nàutiques, també manuscrites, del segle XIV, no hi ha un patró genèric d’orientació formal. Com correspon a mapes de cert destí utilitari, la orientació del dibuix respecte al marc del suport (pell o vitel·la) és supèrflua idò el que aquí domina és un detallada xarxa de rumbs per a orientar al navegant. Els rètols, la toponímia, les figures, etc. poden aparèixer en les més variades posicions. Amb l’aparició dels primers mapes impresos, en el segle XVI, trobem orientacions diverses encara que prest es van anar imposant les que “nordegen” (el nord més o menys a dalt).

Passar revista als abundants i excel·lents mapes antics de Menorca és una bona mostra de l’evolució de la cartografia “moderna” (segles XVI-XVIII). A la fig. nº 2 podem veure com al primer mapa imprès on apareix Menorca amb certa qualitat (Barentsz, 1593) a dalt tenim el nord-oest, mentre que, pocs anys desprès, als atles dels Blaew (1635 - ), l’illa apareix quasi perfectament “nortada”. Un bon exemple de l’aparent l’arbitrarietat dominant respecte la orientació del mapa sobre el full la tenim en els famosos atles holandesos dels darrers cartògrafs esmentats, els Blaew. Als centenars de fulls que inclouen trobem mapes que miren, respecte a la part de dalt de la pàgina, cap a totes les hores del rellotge analògic. Això no és un defecte. L’usuari intel·ligent d’un mapa sempre gira el paper de manera que el lloc de referència estigui davant i a prop seu. Per tant, tant fa que el nord sigui dalt o baix, a la dreta o a l’esquerra del full.

Tornant als vells mapes de Menorca, tenim que el primer exemplar de mitjana escala i full propi (G.Van Keulen, ca 1735) està “cap per avall”, la lis de la rosa dels vents mira cap a baix. Una altra prova del que diem està en els dos grans i excel·lents mapes de Menorca editats a Anglaterra en 1780: el de La Rochette i el d’Assiotti. El primer “nordoesteja” i el segon “sudesteja”. Fins a finals del segle XVIII no hi hagué cartografia oficial “científica”. Els primers mapes hidrogràfics d’aquest tipus foren espanyols (Tofiño, 1786) que optaren per la posició “nortada”, per norma simplement “humana”. Al principi s’emprà el nord magnètic però prest s’optà pel geogràfic.
Resumint, no hi ha ni mai ha hagut cap “norma”, ni falta que fa, referent a la manera d’encabir un mapa en un full de paper quadrangular. En conseqüència, la forma en que trobem un mapa orientat en el seu marc no ens dóna, en principi, cap pista fiable sobre l’època en que fou fet , ni sobre l’escola, ni l’ètnia, ni la ideologia del seu autor. L’únic que mai no pot faltar a un mapa és una clara i inequívoca indicació visual d’on està el nord i una escala, gràfica i/o numèrica..


Tomàs Vidal Bendito, novembre 2011

 
 
 
 
Altres Curiositats
Imatge cedida pel projecte AGROXERXA
Quants aliments es podrien arribar a produir a Menorca? En aquesta curiositat mirem d'aproximar una resposta a la pregunta de si el camp menorquí podria produir prou aliments per a tots els habitants de l'illa.

La densitat de població és un indicador que aporta molta informació sobre com s'organitza la població en un territori. Vols descobrir algunes curiositats sobre la població de Menorca?

18 carrers de Llevant a Menorca
Fent el manteniment de la guia de carrers de tots els nuclis de l'illa se'ns ha acudit aquesta curiositat. I satisfer-la ha estat fàcil justament gràcies a que fem aquesta feina. Un parell de consultes a la base de dades i llest.
El resultat?

Mapa amòrfic de Menorca segons la superfície d'ullastrars
Mapes en què el territori es modifica amb l'objecte que les seves superfícies resultin proporcionals a les magnituds d'una dada concreta.

Les piscines de Menorca
Gràcies a les possibilitats que ens ofereixen els sistemes d'informació geogràfica, amb una consulta molt senzilla podem satisfer la nostra curiositat.

Imatge de la distribució territorial de les parets seques a Menorca. Podem observar zones amb notables diferències de densitat de parets. Aquestes diferències ens expliquen moltes coses sobre els usos del territori.
Mirarem d’esbrinar quantes pedres hi ha en les parets de Menorca.

Els mapes anamòrfics. Una eina tan necessaria com desconeguda

Us presentem el mapa anamòrfic on es representa el consum d’aigua per habitant empadronat al 2010

Us presentem una imatge curiosa, un mapa anamòrfic de Menorca en el què es representa la illa en funció dels valors absoluts de població segons el padrò de 2010

Altres Noticies
 

Desenvolupa:
SILME
Amb la col·laboració de:
Ajuntament de Mao  Ajuntament de Ciutadella  Ajuntament de Alaior  Ajuntament des Castell  Ajuntament de Sant Lluis  Ajuntament des Mercadal  Ajuntament de Ferreries  Ajuntament des Migjorn Gran
En xarxa amb:
IDEIB
 
© Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
+34 971 356 265
cartografia@cime.es
Avís Legal | Accessibilitat | Contacte | XHTML 1.0 | CSS 2.1
CIME