Curiositats

 
  
 

Mapa anamòrfic I: La població 2010

Segur que moltes vegades heu vist representacions de la terra en què els països es representen inflats o encongits segons el valor d'una variable, com per exemple el consum de recursos o el producte interior brut. Aquests mapes reben el nom de mapes anamòrfics i són una manera original i gràfica de presentar informació que té a veure amb el territori. Aquest mes us presentem una imatge curiosa, un mapa anamòrfic de Menorca en el què es representa la illa en funció dels valors absoluts de població segons el padrò de 2010
Fixeu-vos com la part central de Menorca s'aprima. Aquest mapa és una representació molt visual d'una realitat que tots coneixem i tenim ben present, que a Menorca la població es distribueix als dos extrems de l'illa, però malgrat això el mapa no deixa de tenir el seu interés, és un figura molt gràfica d'aquest fenòmen demogràfic i, a banda de ser una imatge divertida, pot servir per explicar, de manera molt visual i amb un sol cop d'ull, aquest fet social quan es presenta Menorca a persones que no la coneixen.

Amb aquesta figura inaugurem l'apartat de curiositats cartogràfiques del geoportal de la IDE menorca en el qual us presentarem imatges i dades curioses, rares o divertides relacionades amb el territori menorquí. De ben segur que els mapes anamòrfics tindran una presencia destacada en aquest apartat.

 
Altres Curiositats
Imatge cedida pel projecte AGROXERXA
Quants aliments es podrien arribar a produir a Menorca? En aquesta curiositat mirem d'aproximar una resposta a la pregunta de si el camp menorquí podria produir prou aliments per a tots els habitants de l'illa.

La densitat de població és un indicador que aporta molta informació sobre com s'organitza la població en un territori. Vols descobrir algunes curiositats sobre la població de Menorca?

18 carrers de Llevant a Menorca
Fent el manteniment de la guia de carrers de tots els nuclis de l'illa se'ns ha acudit aquesta curiositat. I satisfer-la ha estat fàcil justament gràcies a que fem aquesta feina. Un parell de consultes a la base de dades i llest.
El resultat?

Mapa amòrfic de Menorca segons la superfície d'ullastrars
Mapes en què el territori es modifica amb l'objecte que les seves superfícies resultin proporcionals a les magnituds d'una dada concreta.

Les piscines de Menorca
Gràcies a les possibilitats que ens ofereixen els sistemes d'informació geogràfica, amb una consulta molt senzilla podem satisfer la nostra curiositat.

Imatge de la distribució territorial de les parets seques a Menorca. Podem observar zones amb notables diferències de densitat de parets. Aquestes diferències ens expliquen moltes coses sobre els usos del territori.
Mirarem d’esbrinar quantes pedres hi ha en les parets de Menorca.

Molta gent demana com és que de vegades Menorca està de l'endret i altres de l'inrevés. T'ho expliquem

Els mapes anamòrfics. Una eina tan necessaria com desconeguda

Us presentem el mapa anamòrfic on es representa el consum d’aigua per habitant empadronat al 2010

Altres Noticies
 

Desenvolupa:
SILME
Amb la col·laboració de:
Ajuntament de Mao  Ajuntament de Ciutadella  Ajuntament de Alaior  Ajuntament des Castell  Ajuntament de Sant Lluis  Ajuntament des Mercadal  Ajuntament de Ferreries  Ajuntament des Migjorn Gran
En xarxa amb:
IDEIB
 
© Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
+34 971 356 265
cartografia@cime.es
Avís Legal | Accessibilitat | Contacte | XHTML 1.0 | CSS 2.1
CIME