EL VALOR DEL MAPA IV Jornades d'Informació Geogràfica de Menorca 6 d'octubre - Centre Bit - Alaior
0 dies
0 hores
0 minuts
0 segons

 
Tot passa en algun lloc
Els mapes ens ajuden a entendre el món. Ha estat així des de fa milers d’anys. Però avui vivim una revolució. Mai ha estat tan senzill disposar del mapa que necessitam en el moment en el qual el necessitam.

El dia 6 d’octubre serà un dia per a pensar en mapes, per a tenir idees. Per a reflexionar en la manera, de vegades inimaginada, que els mapes ens poden ser útils. Ho farem a través de les experiències que els diferents ponents exposaran de casos pràctics d’aplicació de dades geogràfiques. Les presentacions les completarem amb tallers pràctics.

Cada dia que passa creix la quantitat d’informació geogràfica que tenim a l’abast i les eines capaces d’analitzar-la i fer-la servir. Un món d’oportunitats ens espera.

Reservau la vostra plaça! Ens veiem a les jornades!
PROGRAMA INSCRIPCIÓ
 
 
 
 
 
Ponències
 
Jorge SanzCoordinador equip suport de CARTOCARTO és una plataforma web que ha suposat una nova passa en l’ús de dades geogràfiques. Amb una interfície molt potent i intuïtiva, democratitza el concepte d'intel·ligència espacial. Simplifica l’ús i l'anàlisi de les dades per convertir-les en informació útil. Amb clients com Google, IBM, BBVA, Telefònica, Twitter, CARTO ha demostrat que les dades geogràfiques són un actiu molt valuós en negocis de naturalesa molt diversa.
 
Auri GarciaResponsable de l’ARA DATASi una imatge val per mil paraules, amb els mapes passa exactament el mateix. A la secció de periodisme de dades del diari ARA exploren a fons les possibilitats dels mapes en la comunicació, fins al punt que moltes de les notícies que s’hi publiquen estan acompanyades de mapes temàtics interactius. Ens oferirà una ponència sobre el paper dels mapes dinàmics en el periodisme de dades a partir de l’experiència del diari ARA.
 
Emilio López RomeroPresident del Centre Nacional d'Informació GeogràficaEl Consell Directiu de la Infraestructura d’Informació Geogràfica d’Espanya és un organisme creat pel Centre Superior Geogràfic amb l’objectiu de coordinar les IDE en l'àmbit nacional i internacional (INSPIRE). Ens oferiran una visió de la producció de dades geogràfiques a Espanya, de les dades obertes disponibles i de què representen les infraestructures de dades espacials (IDE) en el potencial actual i futur de l’ús de les dades geogràfiques.
Comunicacions
Francisco José Darder GarcíaDirector d’Àrea Tècnica SITIBSASITIBSA és l’ens públic del Govern de les Illes Balears dedicat a serveis d’informació territorial. SITIBSA crea informació geogràfica d’alta qualitat, entre la qual destaquen els mapes topogràfics i ortofotos de les Illes Balears. Així mateix també s’encarrega de la IDEIB (http://www.ideib.cat) com a plataforma per a la consulta i accés d’aquestes dades. En la comunicació farà un repàs de les tasques que desenvolupen i de les dades geogràfiques existents. Així mateix anunciarà els propers productes cartogràfics que tenen previsió de realitzar.
Cels GarciaDepartament de Geografia de la UIBEn col·laboració amb Autoritat Portuària de les Illes Balears el Departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears ha realitzat una investigació que ha permès recuperar un patrimoni geogràfic de gran valor: imatges verticals dels ports de les Balears realitzades entre 1941 i 1945 amb motiu de la II guerra mundial. En la comunicació exposaran la investigació realitzada en diversos arxius militars britànics i americans, mostraran detalls i curiositats de les imatges aèries i explicaran les conclusions de la investigació.
Ricard Cots TorrellesTècnic responsable de l’IDE menorcaL’IDE menorca és el servei d’informació geogràfica del Consell i els vuit ajuntaments de Menorca. En estreta col·laboració amb l’IDEIB proporciona una porta d’accés a les dades geogràfiques obertes sobre Menorca. En la comunicació es farà un repàs, a partir d’exemples concrets, de com diferents departaments i àrees de l’administració local empren les dades geogràfiques per convertir-la en informació útil per al servei i la gestió pública.
Santi CampsCEO de MabrianMabrian és la primera plataforma de travel intelligence que empra Big Data per analitzar milions de dades relacionades amb els viatges turístics i comprendre les dinàmiques turístiques a escala global. Oferirà una comunicació sobre l’ús de Dades Geolocalitzades per a Intel·ligència Turística, a partir de la seva experiència amb clients com Barcelona Turisme, Turisme València, Renfe-SNCF, Grup Barceló i en aplicació a l’anàlisi de múltiples destins turístics.
David Carreras MartíDirector OBSAML'obsam és un projecte de l'Institut Menorquí d'Estudis (IME) al servei de la Reserva de Biosfera de Menorca. L'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) és un instrument de recollida i d'anàlisi d'informació d'àmbit local. Ens oferira una presentació on analitzarà la manera com les dades geogràfiques permeten obtenir informació útil per lluitar contra els reptes ambientals en una Reserva de la Bisofera com Menorca.
Octavio Jaume CabreraCTO MeteoclimMeteoclim és una start up especialitzada en meteorologia, climatologia i canvi climàtic. A través de models físics de presició són capaços de generar prediccions d’alta resolució, a una escala local i geolocalitzades. En la comunicació ens explicaran la importancia de la geolocalització en el seu model de negoci.
Marc Rosés ArbonésTècnic IDE menorcaOferirà un taller que donarà les claus per a l’ús tant de dades espacials obertes disponibles sobre Menorca (IDEE, IDEIB, IDEmenorca) com dels serveis web disponibles: descarrega de dades, us de les dades a través dels serveis web, canvi de formats d’arxiu i de sistemes de coordenades. Es faran servir eines com QGIS, Geoconverter i exemples de programació amb OpenLayers i GoogleMaps.
Miquel Angel SimóConsorci de transports de MallorcaSmart territory i transport públic. Un dels eixos principals per a desenvolupar el que avui en dia s'anomena "territori intel·ligent" és sens dubte la mobilitat, en concret, la sostenible. CTM presentarà com està desenvolupant i implantant solucions de territori intel·ligent mitjançant la combinació simbiòtica d'eines TIC i SIG.
Tallers
 
Using CARTO. Location IntelligenceJavier de la Torre

Dirigit a professionals i empreses que necessitin analitzar dades espacials per obtenir informació útil per als seus objectius. Els assistents decubriran el potencial de les dades espacials i aprendran a utilitzar CARTO a partir d'exemples d'ús. CARTO és una plataforma que permet, de manera molt senzilla, analitzar i compartir dades espacials per a convertir-los en informació útil per als nostres objectius.
 
Webmapping: Ús de serveis web de mapesMarc Rosés

Dirigit a desenvolupadors web, durant el taller es farà un repàs a les principals fonts de dades i serveis de mapes existents (Google Maps, OpenStreet Maps, IDEE, IDEIB, IDE menorca) i es donaran les claus per a la integració en entorn web (Google Maps API , OpenLayers, Leaflet, etc.), així com el seu aprofitament per a nous escenaris tecnològics (realitat augmentada) en dispositius mòbils (PhoneGap-Cordova).
Entitats que participen en les jornades carto ara.cat ideib idee ide mabrian uib meteoclim

Organitza: ide cime fundaciobit