Català
Castellano
Visualitzadors
Visualitzadors temàtics
IDE menorca WEB
IDE genèric
Ambiental
Turisme
Equipaments públics
Restringit
IDE menorca Mobile
APP Android
APP store
IDE genèric
Visor mòbil
Visor mòbil medi ambient
IDEIB i altres
IDEIB
MUIB (Mapa urbanístic)
Bioatles (IDEIB)
SIGPAC (Agricultura)
CNIG (Vols històrics)
Visualitzadors
Visualitzadors temàtics
Dades i serveis
Descàrregues i serveis
Dades
Descàrrega de capes
Descàrrega de fitxers
Serveis dades
Serveis de dades
API de l'IDE menorca
Serveis WMS (OGC)
Dades i serveis
Descàrregues i serveis
Recursos
Documents i formació
Recursos
Manuals i tutorials
Racó del programador
Documents
Mapes
StoryMaps i altres mapes
Recursos
Documents i formació
Visualitzadors
IDE menorca WEB
IDE genèric
Ambiental
Turisme
Equipaments públics
Restringit
IDE menorca Mobile
APP Android
APP store
IDE genèric
Visor mòbil
Visor mòbil medi ambient
IDEIB i altres
IDEIB
MUIB (Mapa urbanístic)
Bioatles (IDEIB)
SIGPAC (Agricultura)
CNIG (Vols històrics)
Dades i serveis
Dades
Menu
Serveis dades
Serveis de dades
API de l'IDE menorca
Serveis WMS (OGC)
Recursos
Manuals i tutorials
Racó del programador
Documents
Mapes
StoryMaps i altres mapes
Català
Castellano
1
Els residus, una assignatura pendent
A Menorca es generen 540 kg de residus domèstics per persona i any, dels quals només en separem per a reciclar 103 kg per persona i any (19 %). La resta de residus són una assignatura pendent en què cal treballar per evitar l´ocupació de territori en una illa com Menorca declarada reserva de biosfera.Amb aquest objectiu el Consorci ha engegat la campanya LA REVOLUCIÓ DELS RESIDUS, a partir de la qual es vol fer una crida a la ciutadania per evitar que residus aprofitables acabin a l´abocador, on se´ls veta la possibilitat de tenir una segona vida. Aquest story map, que s´ha elaborat en col·laboració amb el Consorci de Residus i Energia de Menorca, vol donar a conèixer la gestió quotidiana dels residus a l´illa.
Què passa amb allò que reciclam?
A la nau de triatge de recollida selectiva arriben el vidre, el paper i els envasos que es dipositen en els contenidors de reciclatge que hi ha al carrer. El paper, el cartó i el vidre es preparen per ser transportats a les plantes de reciclatge. Del paper i el cartó s´extreu la fibra de cel·lulosa que serveix per fer nous fulls de paper. El vidre, una vegada net i triturat, es converteix en calcina, que, sotmesa a elevades temperatures juntament amb arena, hidròxid de sodi i pedra calcària, servirà per fabricar nous productes que tindran propietats idèntiques.Abans d´enviar-los als recicladors, els envasos lleugers es classifiquen per famílies de materials (PEAD, PET, PEBD, alumini, acer, brics i plàstic mixt) i es condicionen en bales per a transportar-los. En el cas concret del PET, aquest material es tritura i es transforma en bobines, a partir de les quals es fabriquen nous envasos d´aquest material. En un any s´envien a reciclador 381.140 kg de PET, cosa que ve a ser devers 9,5 milions de bòtils d´aigua d´1,5 litres.L´any 2015 es van enviar cap a empreses recicladores 5.442 tones de paper i cartó, 2.800 tones de vidre i 1.365 tones d´envasos lleugers.
Video reciclatge de paper
El compost
Actualment el compost que es produeix a Milà es fabrica principalment a partir de restes de jardineria triturada, ja que la quantitat de matèria orgànica separada a les llars que arriba a la planta de compost és molt reduïda. En un any es composten al voltant de 6.400 tones de fracció vegetal. El compost vegetal resultant es comercialitza principalment per a horts i camps de cultiu.La matèria orgànica continguda a les bosses de fems (fracció resta) que ha estat separada mecànicament a la planta no es pot compostar a causa de la seva mala qualitat. Per això aquest material només es pot bioestabilitzar per obtenir un producte més estable que els fems originals i que, per tant, provocarà menys impactes ambientals quan sigui dipositat a l´abocador.Un dels principals reptes que Menorca té a curt termini és la implantació de la recollida selectiva de matèria orgànica per a aconseguir una bona qualitat d´aquest material. El Consorci treballa en aquesta línia mitjançant l´estudi de sistemes de recollida municipal més òptims i la construcció d´una nova planta amb instal·lacions més modernes i eficients.
Video sobre el compost de Milà
On van els residus que no separam per a reciclar?
A l´abocador es dipositen els residus que no han pogut ser recuperats per a la valorització. L´any 2015 hi van anar a parar 26.540,77 t de residus. Hi diferenciam tres gran àrees d´abocament: Milà I, Milà II i ampliació de Milà II. Milà I ja està ple i segellat. Milà II està clausurat i pendent de segellar, i l´ampliació de Milà II està formada, en realitat, per cinc cel·les independents, dues de les quals encara no s´han construït. L´actual cel·la en explotació, cel·la III, té una capacitat d´aproximadament 38.000 m3.La vida útil total de l´abocador s´estima fins a l´any 2040 aproximadament.
Video sobre l´abocador
Els residus perillosos
Existeixen infinitat de residus qualificats com a perillosos que requereixen un tractament específic per evitar que afectin el medi. Alguns exemples poden ser les piles, els fluorescents, les bateries o les pintures i dissolvents, que es poden dipositar a les deixalleries municipals.La principal tasca dels gestors que operen a Menorca és recollir i condicionar els residus perillosos per a transportar-los cap a gestors finalistes. A continuació pots consultar la llista de gestors autoritzats a les Illes Balears.
Els residus perillosos NO es poden tirar als contenidors!
Descontaminació de vehicles
A Menorca hi ha tres centres autoritzats de descontaminació de vehicles fora d´ús:- Reciclatges Son Salomó, SL - Camí de Son Salomó, km 2,200 (Ciutadella) - Telèfon: 971 480 421 - Alarcón Cuadros, SL - Camí Llarg de Trepucó (Maó) - Telèfon: 971 366 224 - Frama, SC - C/ Corniola, 19-23 - Polígon Industrial de Maó (Maó) - Telèfon: 971 365 332 Al plànol pots veure la localització dels centres.
Els residus de la construcció i demolició
Els residus de la construcció i la demolició s´han de tractar a les tres plantes de gestió privada existents a dia d´avui a Menorca, dues de les quals es localitzen a la zona de ponent i una a la zona centre de l´illa:- Transports Taltavull SL- Camí Vell Ciutadella-Maó km 3 tanca Son Salord (Ciutadella) – Telèfon: 971 383 314- Excavacions Moll - Ctra. Santandria km 2,2 Travessera Rafal (Ciutadella) – Telèfon: 971 385 831 - Triatges Menorca SL - Camí de Loreto s/n (Alaior) – Telèfon: 971 378 944
La incineradora
En el forn s´incineren els cadàvers d´animals procedents tant d´explotacions ramaderes com de clíniques veterinàries, escorxadors o particulars. Funciona amb gasoil, té una capacitat de tractament de 560 kg/hora i una temperatura màxima de treball de 1.000ºC.Aquesta instal·lació conviu amb la possibilitat de l´enterrament in situ, d´acord amb la Resolució de 6 de juny de 2014 del conseller d´Agricultura, Medi Ambient i Territori, per la qual s´estableix zona remota tot el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Aquest fet pot explicar el descens en la quantitat d´animals incinerats l´any 2015, que ha estat d´unes 202 tones, davant les 340 tones incinerades l´any 2014.
La recollida selectiva
A dia d´avui les principals fraccions recollides selectivament a Menorca són el paper i cartó (contenidor blau), el vidre (contenidor verd) i els envasos lleugers (contenidor groc). Aquests materials es recullen a través dels contenidors distribuïts a la via pública, a través de les deixalleries, a través de les recollides comercials o de recollides específiques a grans generadors.Actualment tenim distribuïts als carrers de tota Menorca al voltant de 2.200 contenidors d´uns 3.000 litres de capacitat. Es tracta de contenidors de càrrega superior amb doble ganxo i fabricats, majoritàriament, amb fibra de vidre per una empresa local.Al mapa pots comprovar quins contenidors de recollida selectiva tens més a prop de ca teva. Pots consultar les dades de recollida selectiva als enllaços següents:
La xarxa de deixalleries
Menorca disposa d´una xarxa de deixalleries formada per set instal·lacions. Les deixalleries són centres de recepció i emmagatzematge separat de residus domèstics que no són recollits de manera domiciliària. S´hi recullen residus voluminosos, ferralla i metalls, residus de construcció i demolició d´obres menors, restes vegetals i residus perillosos d´origen domèstic en petites quantitats (bombetes, piles...). Al plànol podràs saber on tens la deixalleria més propera. També pots consultar a continuació el reglament d´ús de les deixalleries.
El punt de trobada dels residus, Milà
Milà és l´àrea principal de gestió de residus de Menorca. Aquí és on es reben, trien i processen els residus domèstics recollits a tota l´illa, tant si procedeixen dels contenidors de recollida selectiva com si no. S´hi diferencien quatre grans infraestructures: la nau de compostatge, la nau de triatge de recollida selectiva, la incineradora d´animals i els abocadors. Voleu saber-ne els detalls? Continuau llegint, idò!
Reutilitzem la roba!
Càritas Diocesana de Menorca ja ha consolidat la recollida de les donacions de roba a través dels 32 contenidors que hi ha instal·lat als diferents municipis de l’illa. Aquests contenidors faciliten una bona recollida de les donacions del tèxtil i, al mateix temps, han permès potenciar el taller de roba, creant llocs de feina de persones en situació d´exclusió social. La roba entra al Taller de roba, on es classifica, emmagatzema i prepara per a la reutilització. Actualment s´assorteix 6 botigues Mestral, botiga solidària: dues a Maó, dues a Ciutadella, una a Ferreries i una a Mercadal. La roba que no es pot reutilitzar a l´illa, s´envia a un empresa d´inserció de Càritas a la península, per a la seva reutilització i/o valorització.Durant el 2015 s´han recollit 305 tones de roba i s´han contractat a dos treballadors d’inserció, a part de mantenir la plantilla fixa del taller.
Tallers Mestral, un doble servei
Mestral, com a projecte de Càritas Diocesana de Menorca, compleix amb dos objectius: un social, la inserció sociolaboral de persones en risc d´exclusió social i l´altre ambiental, allargar la vida útil dels residus voluminosos mitjançant la reutilització.Les donacions d´objectes, mitjançant el servei de recollida de Mestral, entren als tallers de reutilització de roba o fusteria, servint d´eina d´inserció socio-laboral. Finalment, aquests objectes reutilitzables es comercialitzen com a segona mà a Mestral, botigues solidàries. Els beneficis de les vendes serveixen per finançar la pròpia activitat, així com la tasca solidària de Càritas. Al 2015, a Mestral s´han gestionat 778 tones de residus, de les quals un 46% s´han reutilitzat. La resta, s´ha enviat a gestors de residus autoritzats. Més de 160 persones s’han beneficiat dels programes d’inserció que s´hi desenvolupen.
Residus voluminosos
TIV Menorca (Planta de Tractament Integral de Voluminosos) és una empresa d´inserció promoguda i propietat de Càritas Diocesana de Menorca, creada per a gestionar la planta de tractament de residus voluminosos de Menorca, d´acord amb allò previst al Pla Director Sectorial per a la gestió dels residus no perillosos de Menorca. Es consideren com a residus voluminosos les cadires, llits, armaris, taules, sofàs, mobles en general, matalassos, electrodomèstics (neveres, rentadores, TV, ordinadors,...), etc. Són una fracció dels residus urbans que conten amb un tipus de recollida especial, degut al seu volum i característiques. També hi ha residus voluminosos d’origen industrial com poden ser embalatges, palets, fustes o plàstics.Al 2015 la planta ha gestionat 2.360 tones de residus voluminosos (23% de residus voluminosos barrejats, 29% de voluminosos separats, 40% de Residus d´Aparells elèctrics i electrònics, 8% d´altres residus).
Ells no poden decidir, tu sí! Decideix reciclar
Els residus de l´abocador de Milà estam farts. Farts de viure en condicions lamentables i sense espai, farts de veure que no se´ns dóna l´oportunitat de tenir una segona vida i de reconvertir-nos en nous objectes útils, farts de pensar que ens queden anys i anys d´espera fins a degradar-nos veient com la nostra desintegració contamina l´entorn.NOSALTRES NO PODEM DECIDIR, TU SÍ! DECIDEIX RECICLAR.
1
Els residus, una assignatura pendent
2
Què passa amb allò que reciclam?
3
El compost
4
On van els residus que no separam per a reciclar?
5
Els residus perillosos
6
Descontaminació de vehicles
7
Els residus de la construcció i demolició
8
La incineradora
9
La recollida selectiva
10
La xarxa de deixalleries
11
El punt de trobada dels residus, Milà
12
Reutilitzem la roba!
13
Tallers Mestral, un doble servei
14
Residus voluminosos
15
Ells no poden decidir, tu sí! Decideix reciclar
asssssssss
Tens una idea
per a un story map?
Posa't en contacte amb nosaltres i t'ajudarem a fer-lo realitat
cartografia@cime.es
Desenvolupa:
Amb la col·laboració de:
En xarxa amb:
© Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
+34 971 356 265
cartografia@cime.es
Avís Legal
|
Accessibilitat
|
Contacte
|
XHTML 1.0
|
CSS 2.1
Su navegador no acepta javascript